“AZ ELSŐ 12 HÓNAP BABÁNK ÉLETÉBEN” – 6. hónap

Az első félév végén babád már tetszés szerinti ideig kinyújtott karjára támaszkodik. Az egész mellkas felemelkedik a földről, testsúlya hasára és a karjára helyeződik.

A babák többsége a 6. hónapra már szívesen engedi, hogy ülésbe felhúzzák. Ha egy felnőtt megfogja a kezét, azt „felszólításnak veszi”, hogy felhúzódzkodjon. Ülés közben fejét már tökéletesen tartja.

Járása ebben a hónapban nem sokat változik az 5. hónaphoz képest, hacsak az nem, hogy a testsúly áthelyezése lassanként biztosabbá és tartósabbá válik.

Amire viszont érdemes kiemelt figyelmet szentelni, hogy ebben a hónapban a kézmozgások terén jelentős fejlődés megy végbe. Célzottan képes megfogni és tenyerében tartani már egy tárgyat, amit feléje tartottunk. Mindig a tenyerét fekteti a tárgyra, az ujjak körülzárják azt, tehát mindig teljes tenyerét használja fogás céljából. Sőt! Át is tudja tenni a játékot egyik kezéből a másikba. Ez végérvényes győzelem a kezdetleges fogóreflex felett, amit újszülött korában tapasztalhattál, mert ha ez még működne, akkor nem lenne képes elengedni a tárgyat az átadás pillanatában.

Szintén újdonság – és ezt próbáljátok ki ( e sorok írója is megtette anno) – hogy a baba hallása finomul és ezzel együtt a figyelme fokozódik. Mi is ez? Ha egy csendes szobába a füle közelében egy zörgős zacskót, selyempapírt, stb. megzörgetünk, anélkül hogy előtte látta volna, akkor fejét egyértelműen abba az irányba fordítja, ahonnan a zizegés/zörgés jött.

Ugyancsak fontos mérföldkő, hogy társas viselkedésében már nem mosolyog „akárkire”. Már csak a hozzá közel álló, vagy ismerős arcokat ajándékozza meg azonnali mosollyal, az idegen arcokkal szemben tartózkodóvá válik, azokat először inkább alaposan megvizsgálja, és csak ha kedves megnyilvánulást tapasztal, akkor válik barátságosabbá.

Gögicsélése egyre édesebb, ugyanazokat a szótagokat képes láncszerűen összefűzni, ebből lesznek aztán a „ge-ge-ge”-k és a „da-da-da”-k. Csodás dallamok a reggeli ébredéskor minden szülő számára! 

Mivel már ilyen jól megy az ülés és a fogás, ezért érdemes beültetni egy etetőszékbe, ahol nemcsak az első kezdeti lépéseket teheti meg az önálló evés terén, de játékidőben, vagy amíg anya tesz-vesz, főz, addig egy játékkal a kezében el tud szemlélődni, játszani.

Többféle lehetőség is kínálkozik a Babyland Babaáruházban, a lenti Baby Mix etetőszék csak egy a sok közül, de ha érdekel benneteket, szívesen ajánljuk a figyelmetekbe, vagy a többit személyesen az üzletünkben.

Babyland,….minden, ami baba!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük