“ANYA LESZEK!” – 4. hónap

Ha első gyermekedet várod, ez a hónap rendkívül izgalmasnak ígérkezik, mert ekkortájt fogod először érzékelni babád mozgását. Talán először még nem is azonosítod annak, és bugyborékolásnak, gyomorkorgásnak, esetleg bélmozgásnak vélheted. De az is lehet, hogy még 1-2 hétnek el kell telni, mire egyáltalán azonosítani tudod, hogy EZ AZ! EZ Ő!!!

Az első magzatmozgás észlelése fontos az anya-baba kapcsolat kialakulásában és megerősödésében, mert fokozódik benned a terhesség tudata. Elkezdődik a magzattal való „érezhető” kommunikáció, megerősödik a kötődés. Vond be ebben az élménybe párodat is, hiszen mindkettőtöket örömmel fog eltölteni, amikor kezetekkel érezhetitek a magzat mozgását a hasfalon keresztül. És mint oly sokszor, itt is igaz: ami jó az anyának, az jó a babának is, mivel a pocak simogatása babádat is meg fogja nyugtatni.
Minden baba egyedi módon mozog: talán a Te babád nagyon aktív, de az is lehet, hogy kis lusti. Ne ess pánikba, ha nem minden pont olyan, ahogy elképzelted. Csak figyelj magadra, figyelj befelé!

A pocakod napról-napra egyre gömbölyűbb, a terhességed már szemmel látható. Ebben az időszakban végzett ultrahangvizsgálattal már talán a kicsi nemét is megtudod, és a szívverését is hallhatod, ami igazán fantasztikus élmény.

Babád fejlődésében nagyjából félúton járunk, ez az időszak kulcsfontosságú az érzékszervek kialakulásában. Egyre érzékenyebb a külső ingerekre, ha zenét hallgatsz, vagy beszélsz hozzá, énekelsz, jó hatással van rá, ahogy a fentebb említett pocak simi is. A szülő hangját a méhen belül gyakran halló magzat újszülöttként könnyebben megnyugszik anyja vagy apukája hangjára. A hónap végére ülőmagassága elérheti a 14-16 cm-et, súlya a 260 gr-ot. (Jujj, de pici még mindig!)

A növekvő pocak kihat testtartásodra, járásodra, alvásodra. Éjszakára támaszd meg a hasadat, hátadat 1-2 párnával.

Ha utazol, már szükséged lehet az autóban egy speciálisan kismamáknak kifejlesztett termékre, ez az övterelő. Nagyon praktikus, mert az öv nem fog a pocakodra csúszni, és nem nyomja meg egy esetleges hirtelen mozgás esetén sem. Ha szeretnél ilyet beszerezni, keresd Banna övterelő néven üzletünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük