babavárás

Boldog és felkészült babavárás

Home » Blog » Boldog és felkészült babavárás

A babavárás is egy folyamat, mint minden egy nő életében, és talán azok közül is az egyik legszebb és legfontosabb. Változunk, alakulunk és átalakulunk testileg-lelkileg-mentálisan, és megérünk rá, mire a 9. hónap végén odaérünk, hogy Ő megérkezzen. Ha ezt felkészülten és tudatosan tesszük és éljük meg, akkor sokat segíthetünk mind a saját magunk jó közérzete, mind babánk egészséges és zavartalan fejlődése érdekében.

A babaváráshoz kapcsolódó örömteli és boldog érzés mellett sok az izgalom és a kérdés is. Valamint számos testi és lelki változás történik a nő testében, de nemcsak itt. A környezetének is meg kell újulni, fel kell készülnie a baba érkezésére. Ezért sorba vettük a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Babavárás testi változásai

Elsőként fontos szólni a testi változásokról, amiről már korábbi bejegyzéseinkben is sok szót ejtettünk. Hónapról-hónapra kísértük végig a magzat fejlődésének és az anyában zajló főbb változások történéseit.

Kapcsolódó cikkeink babavárás témában:

“ANYA LESZEK!” – 1. hónap

“ANYA LESZEK!” – 2. hónap

“ANYA LESZEK!” – 3. hónap

“ANYA LESZEK!” – 4. hónap

“ANYA LESZEK!” – 5. hónap

Az első trimeszter talán legmarkánsabb kísérő jelensége, a reggeli rosszullét. Valószínűleg senkit nem kerül el, kisebb vagy nagyobb mértékben mindenki megérzi. Hogy kinél mi válik be ennek enyhítésére, azt érdemes megfigyelni és kitapasztalni, nincsenek kész receptek. Van, hogy az émelygés elmulasztásában néhány szelet keksz már segít, ezt érdemes mindig magunknál tartani. A sok folyadékbevitel itt is, mint a terhesség és később a szoptatás alatt is létfontosságú, erről sem szabad megfeledkezni. Érdemes megfigyelni, mik azok a szagok, ízek, ételek, amelyek az émelygést vagy a rosszullétet kiváltják. Ezeket érdemes ebben az időszakban kerülni. Ami biztatásra ad okot, hogy az esetek nagy százalékában ahogy jött, úgy a 2. trimeszterre meg is szűnik. A gyomorégés és a székrekedés okozhatnak még további problémákat a lassuló emésztés és az egyre növekvő pocak miatt. Ezek ellen is sok folyadékbevitellel, rostban gazdag könnyű ételekkel, és tornával tudunk segíteni. Ez utóbbi nemcsak a hagyományos átmozgatást, vagy speciális kismamatornát jelenthet, hanem intimtornát is. Mivel a pocak növekszik, egyre nagyobb súly nehezedik a húgyhólyagra és a gátizmokra. Ez utóbbi megerősítése nemcsak ezért, de a szülésnél és a későbbi regenerálódásnál is kiemelt fontosságú lesz.

További jelentős változás a mellek megváltozása és méretbeli átalakulása. Ahogy telik az idő, idővel már érdemes egy erre kialakított kismama-melltartót, vagy akár a 3. trimeszterben egyből egy szoptatós melltartót beszerezni, amire hamarosan úgy is szükség lesz. Ezek ugyanis speciális kialakításuknak köszönhetően a megnövekedett mellek megtámasztásába és a hát tehermentesítésében tudnak hatékonyan segíteni. Itt is és főként a hason, de az arcon is a bőr veszít rugalmasságából, ezt hidratálni kell. A hason akár erre kialakított speciális striák elleni krémekkel, vagy a mellen mellápoló készítményekkel.

Ami még problémát okozhat, az a terhesség utolsó szakaszában jelentkező vizesedés. Az ödéma minden nőnél más mértékű, sőt vannak olyanok is, akiket ez teljesen elkerül a terhesség egész ideje alatt. A tünet hátterében a vízvisszatartás áll, és a legjobb ellene a sok pihenés, a felpolcolt lábak és a kényelmes öltözék, különösen a lábbeli.

babavárás

Babavárás lelki változásai

A testi változásokat látjuk, észleljük, de ugyanilyen mértékű lelki változásokon is keresztül megy a kismama. Ezért sem mindegy, hogyan gondol a terhesség egészére, hogyan tekint a szülésre, mik a félelmei. Mindezek és az ezzel kapcsolatos gondolatok hatással vannak a babára is. Elkezdődik az a fajta összekapcsolódás, ami a szülés után még hosszú évekig megmarad, és talán csak a gyermek 7 éves kora körül kezd leválni. Addig azonban együtt lélegzik, érez a babával, együtt léteznek. A változások és az ezzel járó izgalom és feszültség időnként kimerültséget és fáradékonyságot okozhat, ez természetes. Fontos, hogy tudjon sokat pihenni, relaxálni és kizárni minden negatív hatást. A hormonális változások ellen most nem sok mindent lehet tenni. Érdemes erre is gondolni, lehet hogy épp ez van a változó hangulat mögött.

Babavárás környezeti változásai

Végül, de nem utolsó sorban a babavárás egy sor környezeti változást is igényel a kismama és családjának körében. Már az első trimeszterben érdemes kitalálni a baba helyét, majd az elkövetkező időszakban azt szépen kialakítani. Az első baba várásakor az anyukák általában különösen figyelnek, hogy minden a legjobb minőségű legyen, hiszen a legjobbat szeretnék megszületendő gyermeküknek. A második vagy többedik gyermeknél már egyszerűbb a dolog: a tesóktól örökölt babaruhákat újra lehet használni. A babaágy vagy a pelenkázó – ha még megvan – újból előkerülhet. Ha nem igényel cserét, a biztonsági autósülést is újból hadba lehet fogni, fürdetésnél a korábbi babakádat elővenni.

Hogy pontosan mi mindenre is van szükség, az még a rutinos, többgyermekes anyukáknak is okozhat fejtőrést, nemhogy az elsőgyermekes kismamáknak. Szerencsére ma már számos bababolt felkészülten várja a babát váró családokat. Kész lista, úgynevezett kelengye lista segíthet a szükséges babakellékek és a babaszoba elemeinek meghatározásában.

A teljesség igénye nélkül néhány elengedhetetlen darab:

· Babaszobába rácsos kiságy, pelenkázó lap vagy komód matraccal, babaszekrény a babaruháknak (ha a lehetőségek és a hely engedi) babaágynemű, takaró, rácsvédő

· Bababiztonság érdekében légzésfigyelő

· Babafürdetéshez babakád, babatörölköző, hőmérő

· Babaápoláshoz pelenkák, popsikrém, popsitörő kendő

· Babaruhák az évszaknak megfelelően

· Babaetetéshez cumi és cumisüveg, melegítő, mellszívó

· Babakocsi (ajánlatos 3in1 multifunkciós babakocsit beszerezni az elején)

· Biztonsági autósülés

>> Ha kíváncsi vagy a teljes listára, itt tudod megnézni! <<

A felkészülést és a tájékozódást nagyban segíti néhány hasznos termékinformáció, vagy minta kipróbálása. A Welcome baby csomag olyan babaterméket gyártó cégek termékmintáiból összeállított csomag, amiket valószínű minden anya fog használni a babagondozás során. A Babyland babaáruházban – egyedüliként Győrben – ingyenesen ez is a kismamák rendelkezésére áll.

Reméljük tudtunk segíteni cikkünkkel a babavárásban. Minden jót, egészséget és örömteli babázást kívánuk!

Szeretettel: Babyland

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük